Administrerende direktør i Mo Industripark AS, Arve Ulriksen, har formulert vår målsetting slik: «Mo Industripark skal være blant verdens ledende industriparker målt i utslipp til ytre miljø, energieffektivitet og gjenvinning, og dette skal synliggjøres gjennom fokus på etablerte forsknings- og forbedringsprosjekt.»

Velkommen til NHO Nordlands årskonferanse!

11 februar, 2016 12:00 Del Del Del

Vi gjengir her Arve Ulriksens velkomsttale ved årskonferansen for NHO Nordland, som avholdes i dag, 11. februar 2016 i Mo i Rana.

– Det vi fryktet mest med å legge NHO Nordlands årskonferanse for første gang utenfor Bodø var, i nevnte rekkefølge, dårlig vær, kanselleringer av fly, trailerstengte veier, dårlig påmelding og høye priser for å reise fra nordfylket eller Salten for å komme hit til Mo i Rana…

Vær og føre kan vi dessverre gjøre lite med.

Men, tilgjengelighet og kontaktkostnader kombinert med bedre regularitet kan vi definitivt gjøre noe med. Uavhengig av de interne Helgelandsdiskusjoner om stamflyplass-lokalisering, kan ikke Helgeland møte vår nye fremtid, vårt nye arbeidsliv, med nasjonens laveste tilgjengelighet og dyreste reisekostnader.

Helgeland har landets største økonomiske vekst og samtidig blant de regioner med de dyreste flybillettprisene i landet. En situasjon som faktisk svekker vår konkurranseevne og svekker rekrutteringen av dyktige medarbeidere, og svekker bolyst i regionen. Jeg mener både ny flyplass i Mo i Rana – Hauan – og flytting av rullebanen i Bodø må løses. Men, jeg vil så sterkt jeg kan oppfordre våre lokale og fylkeskommunale myndigheter til å løfte ambisjonene og få frem visjonen om hvordan mulighetene i Nordland kan nås!

Vi må kjempe hardt for å beholde våre ungdommer i Nordland. Faktum er at vi har noen store utfordringer her. Kun Sogn og Fjordane har lavere utsikter for befolkningsvekst de neste 20 årene enn Nordland. Dette er en spesiell utfordring for skolemyndighetene og våre fylkespolitikere. Spennende blir det i dag også å høre rektoren ved vårt nye Nord Universitet fortelle hvilke muligheter det nye universitet kan skape i Nordland og Trønderlag…

Men, vi må også dyrke endringskulturen i arbeidslivet. Det er det denne konferansen – NHO Nordlands årskonferanse – handler om. Vi må ikke la ”Skremmerne” få styre våre steg. Hvis vi tenker oss om, så er vi i nord svært godt posisjonert for å møte fremtiden. Etter klimaforliket i Paris i desember, er det min påstand at Nord-Norge er den region i Europa som er best posisjonert for å møte forlikets forutsetninger. Det er i et slikt lys vi snakker og stresser situasjonen i den videregående skolen i Nordland, snakker om bedre infrastruktur i Nordland – ja, faktisk også ønsker å få flybillettprisene ned på Helgeland.

Det er med stor stolthet jeg ønsker velkommen til NHO Nordlands årskonferanse 2016. Både på grunn av at vi har fått på plass et meget spennende program med topp foredragsholdere, men også for å gi dere en liten mersmak av Helgeland, av vårt mangfoldige arbeidsliv og av våre utrolig lovende fremtidsmuligheter.

“Langsomt dør den som forblir en slave av sine vaner,

den som hver dag vandrer i samme spor,

den som ikke forandrer retning,

den som ikke tar sjanser eller skifter farge på klærne,

den som ikke snakker med ukjente.”

 

Jeg skal ikke påstå at jeg er en ivrig diktleser og ei heller en som har fulgt den store poeten under aliaset Pablo Neruda spesielt tett. Men dette diktet passet veldig godt inn med hva denne konferansen omhandler. Pablo er for øvrig chilenske nobelprisvinner i litteratur, eller som han egentlig heter; Ricardo Eliecer Neftalí Reyes Basoalto.

Med disse ord, tar jeg sjansen på å introdusere første innleder på dagens program…

 

Del Del Del