Tre traineer i Ranaindustrien i år. Mikael Sandvær ved Fesil Rana Metall AS (f.v), Johannes M. Gylseth ved Rana Gruber AS og Sindre Rosting ved Eiendomsavdelingen i MIP AS.

Unike muligheter som trainee i Ranaindustrien

11 desember, 2015 9:05 Del Del Del

Mikael Sandvær, Sindre Rosting og Johannes M. Gylseth har alle en traineestilling i Ranaindustrien. De mener det gir dem unike muligheter.

Som trainee får du delta i et skreddersydd kompetanseprogram som blant annet omfatter kurs i praktisk ledelse, seminarer, bedriftsbesøk, opplevelses- og studieturer. Alle traineer er i en bedrift i ett år, og får tildelt en egen fadder i selskapet. De får en unik mulighet til å skaffe seg et nettverk på tvers av fagområder og bedrifter i regionen.

Sindre Rosting er trainee i avdeling MIP Eiendom i Mo Industripark AS. Han er den første traineen selskapet har. Han har en bachelor innen bygg-teknisk planlegging fra Høgskolen i Sør-Trøndelag.

– Jeg har en prosjektlederstilling og får jobbet med litt forskjellig. Kollegene mine er hjelpsomme, forteller han og fortsetter:

– Som trainee får man en god pakke som inneholder lønn, jobb, mye kursing og kompetanse. Bedriftene bruker gjerne traineer til rekruttering. Det er en svært god inngangsbillett til arbeidslivet når man kommer rett fra skolebenken og ikke har noe særlig jobberfaring.

 

Leder stort prosjekt

Mikael Sandvær fra Tjongsfjorden er trainee hos Fesil Rana Metall AS. Han har en bachelorgrad i prosess og gassteknologi fra Universitetet i Tromsø, i tillegg til fagbrev i kjemiprosessfaget. Der får han brynet seg på forskjellige prosjekter.

– Det er svært varierte arbeidsoppgaver og ulike prosjekter jeg får jobbe med. Fesil er en relativ liten organisasjon, så jeg får vært med på mye, forteller han.

Også Johannes M. Gylseth får mye ansvar. Han er trainee ved Rana Gruber AS. Johannes har en bachelorgrad i maskin fra Høgskolen i Østfold, med fordypning i prosess og energisystem, konstruksjon, videregående 3D-modellering og industriprosjekt. Han har kontor på Storforshei hvor han jobber på vedlikeholdsavdelingen.

– Jeg jobber blant annet med implementering av nytt vedlikeholdssystem, og det er et ganske stort prosjekt. Som trainee blir man kastet litt inn i det, men vi har veiledere så det går veldig bra, sier han.

– Det er svært greit å få en start i arbeidslivet og gjøre seg noen erfaringer. Kunnskapsparken Helgeland har mange kontakter og gjør man en god jobb, så kan det komme oss til gode.

 

I Brüssel under terrorangrepet

I år er det til sammen 12 traineer som deltar, gjennom Kandidat Helgeland. Som en del av programmet får kandidatene en tur til Brüssel i Belgia, hvor de var nylig.

– Det var en veldig interessant og informativ tur, hvor NHO hadde laget opplegget. NATO hadde foredrag og vi møtte Business of Europe, Bellona, EFTA, Norway House og ESA. Vi fikk blant annet et godt innblikk i hvordan Norge jobber opp mot EU, forteller de.

Traineene var i Brüssel i fem dager og nest siste dag var de glad det snart var hjemreise.

– Mot slutten av oppholdet fikk vi høre at det hadde vært en terroraksjon i Paris, og da vi kom hjem viste det seg at de hadde avverget et lignende angrep i Brüssel, ikke langt fra der vi bodde. Uka etter var det ikke folk i gatene, sier Mikael.

 

Mange muligheter i Nordland

Traineene har samling om lag en gang i måneden og dette inkluderer ulike kurs, deriblant et lederkurs.

– På lederkurset treffer vi næringslivet og vi kan knytte gode kontakter, sier Mikael.

Alle tre er de enige om at de helst vil bo i regionen de kommer fra.

– Vi trives godt i Nordland. Her er det mange muligheter og et spennende fylke for oss som er utdannet innenfor industrifag. Det er et stort spenn i hva man kan jobbe med her, og bedriftene i fylket er fornøyde over at folk flytter tilbake, avslutter Johannes M. Gylseth.

 

Fakta Traineeordningen:

Kandidat Helgeland er et regionalt traineeprogram som samarbeider med en rekke bedrifter i ulike bransjer. Hvert år utlyses det nye traineestillinger på Helgeland.

Som trainee i Kandidat Helgeland får du:

  • ettårig ansettelse
  • egen fadder i bedriften
  • delta i et skreddersydd kompetanseprogram
  • et tverrfaglig nettverk
  • reise på studietur til Brüssel

Traineeordningen er støttet av Helgeland Sparebank og Nordland Fylkeskommune.

 

Last ned artikkelen i pdf-format:

GSnr7_2015s18

Del Del Del